vumc

VUmc is één van de acht universitair medische centra (UMC) in Nederland en een relatief jonge organisatie in vergelijking met de andere UMC’s. In 1964 opende het als het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit zijn deuren en vonden de eerste operaties plaats. In oktober 1966 volgde de officiële opening van het VU ziekenhuis. In 2001 ontstond VUmc door het samengaan van de medische faculteit en ziekenhuis.

De totstandkoming van het ziekenhuis in 1964 werd mede mogelijk gemaakt door de jarenlange steun van Vrouwen VU-hulp. Een organisatie van meer dan 100.000 vrouwen die, met hun speciale VU-spaarpotjes, geld inzamelden voor de opleiding geneeskunde. Het christelijke uitgangspunt verdween in de loop der jaren naar de achtergrond en maakte plaats voor een eigentijdse drijfveer: door vernieuwing bijdragen aan de medische kennis van morgen.

Wat onveranderd is, is de overtuiging dat we voor mensen moeten zorgen en hen moeten bijstaan in hun problemen. VUmc is in de afgelopen vijftig jaar enorm gegroeid op zijn kerntaken patiëntenzorg, onderwijs & opleiding en onderzoek, in aantal medewerkers, gebouwdelen en zijn reputatie.