Hieronder vindt u een korte samenvatting van de projecten van de AWRJ. Voor meer informatie over een specifiek project klikt u op de titel van het project.
Handige Links
Samenwerkende partijen
Pluryn
Forensisch Centrum Teylingereind
Leids Universitair Medisch Centrum
Vrije Universiteit Medisch Centrum
De Bascule
Curium-LUMC
Windesheim Flevoland
Hogeschool Leiden
Overige links
ZonMw
Ministerie van Veiligheid en Justitie
DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen)
ForCA (Forensisch Consortium Adolescenten)
KJP (Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie)
MDFT (MultiDimensionale FamilieTherapie)
Pluryn
Forensisch Centrum Teylingereind
Leids Universitair Medisch Centrum
Vrije Universiteit Medisch Centrum
De Bascule
Curium-LUMC
Windesheim Flevoland
Hogeschool Leiden
Overige links
ZonMw
Ministerie van Veiligheid en Justitie
DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen)
ForCA (Forensisch Consortium Adolescenten)
KJP (Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie)
MDFT (MultiDimensionale FamilieTherapie)
Categorieën
Contact
Archief
- april 2022
- maart 2022
- februari 2022
- december 2021
- juli 2021
- juni 2021
- december 2020
- juni 2020
- mei 2020
- maart 2020
- december 2019
- augustus 2019
- juni 2019
- maart 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- november 2017
- augustus 2017
- maart 2017
- februari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juni 2016
- mei 2016
- januari 2016
Integraal werken met risicojeugd
/in Projecten /door Natasja HornbyIn het project ‘Integraal werken met risicojeugd’ van de Academische Werkplaats Risicojeugd (AWRJ) staat het ontwikkelen van een integrale aanpak voor risicojeugd centraal. Risicojeugd en -gezinnen hebben problemen op meerdere leefgebieden. Het gaat bijvoorbeeld om schooluitval, middelengebruik, schulden, psychische problemen en (risico op) crimineel gedrag. Het gaat om gezinnen die om extra aandacht vragen en […]
Risicotaxatie in de JJI
/in Projecten /door Natasja HornbyIn de Justitiële Jeugdinrichtingen is het zo betrouwbaar mogelijk inschatten van het recidiverisico van cruciaal belang om te kunnen beoordelen of jongeren veilig met verlof kunnen gaan of kunnen terugkeren in de maatschappij. In de JJI’s wordt daarom gewerkt met risicotaxatie-instrumenten. Dit zijn wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten waarmee ingeschat wordt hoe groot de kans is dat […]
Regionaal Leernetwerk Utrecht
/in Projecten /door Natasja HornbyHet Regionaal Leernetwerk Jeugd Utrecht bestaat uit diverse partijen die kennisonderwerpen verzamelen die relevant zijn voor onderlingen kennisuitwisseling en deskundigheidsbevordering binnen het brede jeugddomein.
Bejegening Risicojongeren
/in Projecten /door Natasja HornbyBoek Gewoon Normaal, het belang van professionele eigenheid in de bejegening van risicojongeren Het onderzoek naar het belang van professionele eigenheid in de bejegening van risicojongeren is afgerond. Het onderzoek focust zich op wat werkt om inzicht te geven in waarom het bepaalde professionals juist wél lukt om een gewenste omgang met risicojongeren te realiseren. […]
Bruggenbouwer
/in Projecten /door Natasja HornbyBRUGGENBOUWER Professional als verbinder tussen justitie, gemeente en reguliere zorg Ontwikkeltraject Transforensisch werken, denken en doen Inleiding De impact van de transitie en transformatie Jeugdzorg is inmiddels merkbaar en uit de verschillende proeftuinen en pilots naar aanleiding van de Verkenning Invulling Vrijheidsbeneming Jeugd (VIV) zijn inmiddels de belangrijkste bevindingen gedeeld. Ongeacht het vervolg van VIV […]
Ik laat je niet alleen
/in Projecten /door Natasja HornbyIn het project ‘Ik laat je niet alleen’ onderzoeken we de praktijk van gedwongen afzondering en andere vrijheidsbenemende interventies in de JeugdzorgPlus met het oog op het zoveel mogelijk verminderen en beëindigen daarvan.
Monitoring van Risicojeugd
/in Projecten /door Natasja HornbyDe vrijheidsbeneming van jongeren wordt op dit moment ten uitvoer gelegd in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI). Vanuit de noodzaak en de wens om de vrijheidsbeneming van justitiële jongeren anders in te richten, wordt vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de Verkenning Invulling Vrijheidsbeneming Justitiële Jeugd (VIV JJ) uitgevoerd, met onder andere een aantal proeftuinen.
Live Online Leren; cultuursensitief werken
/in Projecten /door Natasja HornbyKinderen uit migrantengezinnen ontvangen vaak niet op tijd én niet de juiste hulp. Om dit aan te pakken is de LOL-training (Live Online Leren) ontwikkeld om professionals beter te leren omgaan met culturele verschillen. De AWRJ droeg bij aan deze training door twee modules te ontwikkelen over Risicojeugd en multiproblem gezinnen.
‘Leer mij kennen’ en ‘Gezinsaanpak preventie jeugdcriminaliteit’
/in Projecten /door Natasja HornbyIn december 2016 is het project ‘Leer mij kennen’ van start gegaan, gericht op onderzoek naar jongeren die uitstromen uit de 24-uurs zorg (in samenwerking met de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland). Tegelijkertijd is gestart met het project ‘Gezinsaanpak preventie jeugdcriminaliteit’ dat zich richt op preventie, waarbij wordt samengewerkt met gemeente Almere.
De overkoepelende vraag voor beide projecten luidt ‘Welke fysieke, sociale en risicofactoren zijn vanuit klantperspectief van invloed op een succesvolle maatschappelijke participatie van risicojongeren en hun gezinnen, zowel in preventieve zin als bij terugkeer in de wijk na verblijf in een (justitiële) jeugdinrichting’.
Observatie en diagnostiek; een observatiechecklist
/in Projecten /door Natasja HornbyIn dit project wordt een aanvullende non-verbale methode voor screening en diagnostiek van psychische problemen bij forensische jongeren ontwikkeld. Deze methode bestaat uit een observatiechecklist voor pedagogisch medewerkers in Justitiële Jeugdinrichtingen en JeugdzorgPlus, met een bijbehorend trainingspakket en een digitale applicatie.
Thumbs Up; ondersteuning bij behandelbeslissingen, een digitale tool
/in Projecten /door Natasja HornbyBij jongeren die vanwege delinquent gedrag in een JJI terecht komen, is vaak sprake van een variëteit aan problemen. In het project Decision Support Tool wordt een digitale tool ontwikkeld die behandelaars ondersteunt bij het nemen van vaak ingewikkelde beslissingen over de behandeling. Jongere en behandelaar werken samen met deze tool. In de tool is nadrukkelijk aan dacht voor motivatie en staat perspectief na verblijf op de voorgrond.
Gezinsgericht werken in de JJI, jeugzorgplus en residentiële jeugdzorg
/in Projecten /door Natasja HornbyHet programma Gezinsgericht Werken werkt vanuit het vanzelfsprekend recht van ouders om een centrale rol te krijgen bij het steunen van hun kind in het proces van plaatsing in een inrichting en hun terugkeer naar huis. Gezinsgericht Werken heeft nadrukkelijk als doel om de afstand tussen inrichting en thuis zo klein mogelijk te maken en om te zorgen voor continuïteit in behandeling en begeleiding.
ROM JJI; Routine Outcome Monitoring in de justitiële jeugdinrichting
/0 Reacties/in Projecten /door Natasja HornbyIn opdracht van het Ministerie van Veiligheid & Justitie heeft de AWFZJ een methodiek voor Routine Outcome Monitoring (ROM) voor de JJI’s ontwikkeld. Vanaf de start zijn alle gebruikers (jongeren, gedragsdeskundigen en het management van de JJI’s) betrokken geweest bij de ontwikkeling. De ROM methodiek wordt sinds november 2015 in alle JJI’s toegepast.
Juridisch-ethische aspecten van informatieuitwisseling in de JJI; een handreiking
/0 Reacties/in Projecten /door Natasja HornbyIn Justitiële Jeugdinrichtingen gelden verschillende wetten en regels met betrekking tot privacy en het uitwisselen van informatie over jeugdigen, zowel met betrekking tot het uitwisselen van gegevens in het kader van behandeling en rapportage, als in het kader van (wetenschappelijk) onderzoek. De wet- en regelgeving is niet altijd even duidelijk, waardoor ruimte voor discussie ontstaat. In dit project is een handreiking ontwikkeld, die is bedoeld voor professionals in de JJI die te maken krijgen met informatie-uitwisseling. Deze handreiking helpt hen bij het maken van keuzes om al dan niet informatie over jongeren uit te wisselen.
Onderwijs en opleiding
/0 Reacties/in Projecten /door Natasja HornbyEén van de doelstellingen van de AWRJ is een koppeling te maken tussen onderzoek, onderwijs en opleiding. Wij zoeken voortdurend naar mogelijkheden onderzoeksresultaten te integreren in opleidingen van toekomstige professionals in het werkveld (HBO/WO). Daarnaast zijn er altijd scriptie en stageplekken bij de projecten en instellingen van de AWRJ beschikbaar voor studenten van zowel WO als HBO.